Nokian kaupunki

Sata vuotta nuoruutta Nokialla-näyttely avautuu 17.5.

15.5.2017

Sata vuotta nuoruutta Nokialla-näyttely avautuu 17.5.2017
Eri-ikäisten yhteisissä taidepajoissa syntyi taiteen rinnalla tärkeitä kohtaamisia

Nokian Tehdassaaressa sijaitsevassa luovan toiminnan keskuksessa, Tehdas108:ssa, avautuu 17.5. taidenäyttely, joka esittelee eri-ikäisten nokialaisten yhteisissä taidepajoissa syntyneitä teoksia. Näyttely on loppuhuipentuma Sata vuotta nuoruutta Nokialla-hankkeelle, jossa järjestettiin kevättalven aikana lukuisia nuorille ja ikäihmisille suunnattuja taidepajoja. Pajoissa jaettiin nuoruuteen liittyviä kokemuksia, tietoa ja tunteita sukupolvelta toiselle taiteen keinoin. Näyttely esittelee aihepiiriä eri tekniikoin; esillä on valokuvia, posliinimaalauksia, karttoja sekä työpajojen dokumenttiaineistoa, kuten videoita ja äänitallenteita.

Taidepajoja järjestettiin Tehdas108:ssa, Hoivakoti Attendo Vastamajassa sekä ikäihmisten kodeissa. Idolit ennen ja nyt -työpajoissa lähestyttiin nuoruutta idolien, fanittamisen ja oman elämän tärkeiden henkilöiden kautta. Kodeissa järjestettyjä pajoja ohjanneet kuvataiteilijat Maria Leppänen ja Katri Mononen kuvaavat tunnelmaa luottamukselliseksi: ”Pienemmän osallistujamäärän ja leppoisan kotiympäristön vuoksi tunnelma pajoissa oli rauhallinen, intiimi ja luottamuksellinen. Välillä keskustelut ylsivät hyvin henkilökohtaisiin, kipeisiinkin kokemuksiin.”

Kaasu pohjaan!-pajojen aiheina olivat autot, moottoripyörät ja muut menopelit, löyhinä teemoina työ-pajassa kulkivat mukana vapaus, vauhti, voima ja vaara. Ryhmissä jaettiin monenlaisia kertomuksia esimerkiksi radioklippien ja autolehtien pohjalta. Osallistujat saivat esimerkiksi kuulla, miten ensimmäisen oman polkupyörän hankinta rahoitettiin myymällä itse kasvatettuja sokerijuurikkaita. Aihetta lähestyttiin valokuvauksen, kirjoittamisen, haastattelujen ja rakentamisen keinoin. ”Yksi kohokohdista oli yhteinen retki Automuseo Mobiliaan, jossa eri-ikäiset yläkoululaisista lähes 90-vuotiaisiin saattoivat keskustella upeiden autovanhusten keskellä”, kertovat pajoja ohjanneet näyttelijä Marja Skaffari ja kuvataiteilija Maria Leppänen.

Muoti ennen ja nyt -työpajoissa käsiteltiin nuorisomuotia eri aikoina. ”Monet asujen materiaalit, värit ja leikkaukset kirvoittivat iäkkäämpien osallistujien muistoja. Nuoret kertoivat, minkälaista nykymuoti on, mistä siihen saadaan vaikutteita ja miten tärkeää tai ei-tärkeää muodin mukainen pukeutuminen on”, kertovat artesaani Maria Kostamovaara ja kuvataiteilija Maija Fadeev.

Sata vuotta nuoruutta Nokialla-näyttely
·         Tehdas108, Tehdassaari, Souranderintie 2, Nokia
·         Näyttely on avoinna 17.5.-25.5.2017 arkisin klo 14-18 sekä la-su ja helatorstaina klo 11-15.
·         Nokian kaupungin nuoriso- ja kulttuuripalveluiden hanke toteutettiin Lasten ja nuorten
          säätiön tuella. Kumppaneita olivat Tehdassaaren osuuskunta, kaupungin perusturvan
          vanhuspalvelut sekä Hoivakoti Attendo Vastamaja. Hanke on osa valtakunnallista
          Suomi100-ohjelmaa.
·         Lisätietoja: nuorisopalvelupäällikkö Tiina Alakoski p. 040 7799 061 ja kulttuurikoordinaattori
          Pia Keltti p. 040 133 4101.