Nokian kaupunki

Lampaat kesätöissä Pitkäniemen arvoniityllä

7.6.2017

Pitkäniemen niityllä laiduntaa osa Ala-Uotilan lammastilan katraasta Nokian Sarkolasta. Niityn käyttäminen laiduntamiseen on osa Nokian kaupungin Pitkäniemen avoimien alueiden hoito- ja käyttösuunnitelmaa, joka on laadittu vuosiksi 2017-2021.

”Pitkäniemen alue omaa vanhan asutus- ja viljelyhistorian. Avoimia niittyjä on menneinä vuosikymmeninä hoidettu perinteisesti laiduntamalla ja samaa maaseutumaista menetelmää voidaan edelleen hyödyntää luonnonmukaisten viheralueiden kehittämisessä”, kertoo kaupunginpuutarhuri Jyrki Lehtimäki Nokian kaupungilta.

Pitkäniemen hoito- ja käyttösuunnitelmaa toteutetaan usean vuoden aikana. Lampaiden laiduntaminen on hankkeen ensimmäinen vaihe. Seuraaviin vaiheisiin kuuluvat mm. palstaviljelyalueen sekä maisemapellon kunnostaminen.

Pitkäniemen niitty on laaja-alainen sekä luonto- ja maisema-arvoltaan arvokas viheralue. Arvoniityt ovat harvinaisia ja niiden hoitoon on panostettava erityisesti. Hoito ylläpitää ja palauttaa avointa viljelymaisemaa, edistää alueen monimuotoisuutta sekä parantaa myös linnuston elinolosuhteita.

Suomenlampaat laiduntavat alueella niin kauan kuin ruohoa riittää eli todennäköisesti ainakin syyskuulle asti. Laidun tarjoaa rehevää ja monipuolista ravintoa, kuten esimerkiksi hentoa ruohoa ja heinää sekä puiden ja pensaiden lehtiä ja nuoria versoja. ”Lampaita ovat tervetulleet katsomaan kaikki kiinnostuneet, mutta on syytä muistaa, että lampaita ei saa ruokkia omilla eväillä. Esimerkiksi leipä ei sovi lampaille ruoaksi”, muistuttaa Lehtimäki.

Lisätietoja: Nokian kaupunki, infrapalvelut, kaupunginpuutarhuri Jyrki Lehtimäki, puh. 044 906 1245