Nokian kaupunki

Nokian nimikkolajit

Kaakkuri (Gavia stellata)

 

Kaakkuri on kuikan sukulaislaji. Sillä on ruosteenruskea kurkkulaikku ja yksivärisen tumma selkäpuoli. Kaakkuri havaitaan parhaiten karheasta kaakatuksestaan, jota kuulee etenkin silloin kun lintu lentää hyllyvärintaiselta metsälammelta kalastamaan isommille vesille. Kaakkurin tärkeimmät pesimäalueet ovat Pinsiön ja Porintien välisellä järviylängöllä. Nokian kaakkuriyhdyskunta on hyvin elinkelpoinen, mm. Koukkujärvellä on pesinyt useita pareja vuosittain.

Kaakkuri on valtakunnallisesti uhanalainen laji ja se on mainittu EU:n lintujen suojelua koskevassa direktiivissä erityistä suojelua tarvitsevana lajina.

 

Näätä (Martes martes)

 

Nokian nimikkonisäkäs on kaupungin vaakunaeläin näätä. Riistaeläimiin kuuluva näätä on Nokialla suhteellisen yleinen mutta sitä on vaikea havaita. Se liikkuu pääasiassa yöllä. Näätä on kissankokoinen, lyhytjalkainen, tummanruskea eläin, jolla on kaulassa vaalean tai kirkkaankeltainen laikku. Näätä elää erämaissa, havumetsissä ja sen suurimpina uhkina ovat viime vuosikymmeninä olleet laajojen metsäalueiden hakkuut ja yhtenäisten metsäalueiden pirstoutuminen.

 

Toutain (Aspius aspius)

 

Särkikaloihin kuuluva toutain on esimerkki eläinlajista, joka on pelastettu Suomessa sukupuutolta aivan viime hetkillä. Siuronkoski on merkittävä toutaimen lisääntymispaikka, josta emokaloja on pyydetty kalanviljelyä varten. Nykyään Kuloveden toutainkala on suhteellisen hyvä. Toutain saattaa kasvaa yli kahdenkiloiseksi vonkaleeksi ja se käy halukkaasti niin uistimeen kuin perhoonkin.

 

Vuorijalava (Ulmus glabra)

 

Vuorijalava on suojaisten kallionaluslehtojen puu, joka kasvaa Suomessa reliktinä eli jäännelajina muistona tuhansien vuosien takaisesta leppeämmästä ilmastosta. Vuorijalavan erottaa kynäjalavasta kukinta-aikana lyhyistä kukkaperistä ja sen lehden yläpinta on karkea kuin hiekkapaperi. Nokialla Haavistolla kasvaa edustava vuorijalavametsikkö, joka on suurin koko Hämeen läänissä. Vuorijalava on valtakunnallisesti uhanalainen ja rauhoitettu puulaji.